maanantai 22. huhtikuuta 2013

Terveellinen kasvisateriani.


Mistä minun terveellinen kasvisateriani koostuu?

Kikherneet
Kikherneissä on pieni glykemiaindeksi, alle 55%. Tutkimuksissa on todettu, että matalalla glykemiaindeksillä ruokavaliossa on saatu aikaan parempi sokeritasapaino sekä paremmat veren rasva-arvot. Kikhernettä käytetään usein juurikin falafeliin, mutta sitä voi käyttää myöskin salaateissa ja muissa ruuissa. 

Herneet
Herneissä on todella paljon proteiinia, verrattuna esimerkiksi porkkanaan (0,6g/100g) kun taas herneessä proteiinipitoisuus on 5,1g/100g. Herneet sisältävät myös ihmiselle tärkeitä B-& C-vitamiineja.

Pavut
Miksi valita eläinkunnan tuotteet proteiininlähteeksi, kun saatavilla on useita erilaisia papuja ja pähkinöitä? Tutkimusten mukaan hiilihydraattien korvaaminen eläinkunnan proteiinilla lisää aikuistyypin diabeteksen riskiä. 

Parsakaali 
Parsakaali sisältää runsaasti tiettyä glukosinolaattia, monet uskovat niiden vähentävän eturauhas-,rinta-,keuhko ja paksusuolensyövän riskiä. Toki parsakaali olisi ollut hyvä ostaa tuoreena, sillä pakastaneena siinä ei juurikaan valitettavasti ole jäljellä juuri mitään, mitä sen pitäisi sisältää. Parsakaali, kuten muutkin vihannekset on hyvä kypsyttää höyryttämällä, niin että vihannes on hieman rapea, näin tuoreesta vihanneksesta saadaan parhaiten hyöty irti.

Salaatit jne.
Jäävuorisalaatin ravintoarvot ovat olemattomat, se on lähinnä pelkkää vettä, mutta se on silti niin hyvää, että se on pakko lisätä osaksi ruokavaliota, mutta tulee muistaa, että pelkän jäävuorisalaatin syöminen kaikkien muiden, ravintorikkaiden salaattien sijasta ei ole hyväksi, ts. siitä ei ole samanlaista hyötyä, kuin esimerkiksi lehtisalaatista, jossa ravintoarvot ovat kohdillaan. Annoksessahan on myös rucolaa ja pinaattia, monelle voi tullakkin tästä mieleen nitraatti. Tässäkin on pohdittava kyseisten ruoka-aineiden nitraattipitoisuutta suhteessa määrään. Esimerkiksi rucolaakin on syötävä pelkästään jo noin 47g, että suositeltu nitraattipitoisuus päivän ruoka-annoksissa ylittyy. Hyöty-haittasuhde kallistuu siis hyödyn puolelle. 

Seesamin- & Pellavansiemenet sekä hirssi
Pellavansiemenet ovat tärkeä kuidun lähde, ne sisältävät myös öljyä, proteiinia, kivennäisaineita ja vitamiineja. Lisäksi pellavansiemenissä on korkea alfalinoleenihappopitoisuus, noin 59%, tämä on ihmiselle välttämätön monityydyttymätön rasvahappo. Seesaminsiemenet taas ovat mitä loistavin kalsiumin lähde, miksi syödä maitotuotteita, kun on tarjolla luonnonmukainen ja maistuva kalsiuminlähde. Lisäksi maitotuotteet ovat nykyään niin prosessoituja, että kaikki hyvät entsyymit ovat hävitetty ja maitotuotteet sulavat huonosti elimistössä. Itse käytän paljon seesaminsiemeniä, paahdettuina ne ovat todella hyviä. Suosittelenkin paahtamaan ne, sillä siemenen oikea maku tulee esiin kunnolla vasta, kun se on pyöräytetty pannulla pari minuuttia.

Hirssi kuuluu yksiin lempiasioistani. Omalta osaltani se ainakin parantaa vatsan toimintaa, laitankin hirssiä kaikkeen mahdolliseen, mutta suosikkini ovat hirssileivät ja salaatti, johon olen paahtanut hirssiä.  Jos kärsit vatsavaivoista, kannattaa kokeilla hirssiä ruokavaliossa, ja katsoa löytyykö eroa aikaisempaan.


Semmoinen on minun terveellinen ateriani, kiitos siis Hälsans Kök Falafelpyöryköistä.



Buzzadorina levitän sanaa testattavista tuotteista ystävilleni ja tuttavilleni kasvotusten, blogini ja Facebookin välityksellä tai muilla keskustelupalstoilla ja kanavilla, joissa olen mukana.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti